Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο κόσμος το 2014, όπως τον πρόβλεψε ο Άιζακ Άσιμοφ




Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στην Νέα Υόρκη το 1964 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άιζακ Άσιμοφ (Isaac Asimov) έκανε προβλέψεις για το πώς θα είναι ο κόσμος ύστερα από 50 χρόνια. Οι προβλέψεις
του δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The New York Times. Διαβάζοντάς τις σήμερα, καταλαβαίνεις ότι ο συγγραφέας πέτυχε να προβλέψει σχεδόν όλες τις τεχνολογικές κατακτήσεις! Σύμφωνα με τον Άσιμοφ, το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας το 2014 θα παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς και στις απέραντες ερήμους της Αριζόνα και του Καζακστάν θα λειτουργούν ηλιακοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας. Η σύνδεση θα είναι δορυφορική και τα διαστημόπλοια μέχρι τότε θα φτάσουν με επιτυχία στον Άρη. (Πώς μπορείς να μην θυμηθείς σχετικά με αυτό το σεληνιακό ρόβερ Curiosity!)

Έγιναν πραγματικότητα οι φαντασιώσεις του Άσιμοφ, ο οποίος βεβαίωνε ότι τα τηλέφωνα θα γίνουν κινητά και θα είναι δυνατό να μεταφέρονται στις τσέπες και ότι οι οθόνες τους θα δώσουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να διαβάζει βιβλία και να βλέπει τις φωτογραφίες. Οι τεχνικές συσκευές θα λειτουργούν χωρίς καλώδια - με μπαταρίες μεγάλης διαρκείας ή με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβάλλονται σε τρισδιάστατη μορφή και ο χρόνος μαγειρέματος φαγητού και εκτέλεσης της βαρετής εργασίας του σπιτιού θα μειωθεί σημαντικά – στην κουζίνα θα κυριαρχούν συσκευές οικιακής χρήσης με αυτόματα χρονόμετρα: καπάκια γρήγορου μαγειρέματος, τοστιέρες, φούρνοι, καφετιέρες κλπ.

Σύμφωνα με τον Άσιμοφ, η όψη της πόλης του 2014 θα αλλάξει: τα οικοδομήματα και ένα μεγάλο μέρος της αστικής περιοχής θα εξαφανιστούν κάτω από τη γη – με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η εξοικονόμηση της ενέργειας για τη θέρμανση των κατοικιών το χειμώνα και την ψύχρανσή τους το καλοκαίρι. (Ήδη σήμερα υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και ολόκληρα εμπορικά κέντρα!) Στην επιφάνεια θα εμφανιστούν πάρκα, λαχανόκηποι και θα βόσκουν τα ζώα ακόμη. (Εξάλλου, αυτό προς το παρόν φαίνεται απίθανο!) Τα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγγραφέα, θα πάψουν να έρχονται σε επαφή με το δρόμο, αλλά θα πετούν πάνω από τη γη σε ύψος περίπου ένος μέτρου. Τα ποτάμια και θαλάσσια σκάφη θα γλιστρούν πάνω από το νερό και η ταχύτητα κίνησης τους θα αυξηθεί σημαντικά.

Ο Άσιμοφ πρόβλεψε επίτης ότι το 2014, ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί σε 6,5 δισεκατομμύρια και ότι στις ΗΠΑ θα ζουν 350 εκατομμύρια άνθρωποι (την 1η Ιουνίου του 2013 στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 316 εκατομμύρια). Η αύξηση του πληθυσμού θα συντελέσει στην αξιοποίηση της Αρκτικής, των ερήμων και στην αναζήτηση νέων τροφίμων. Θα αρχίσει, για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση μικροοργανισμών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Άσιμοφ, θα μετατρέπουν τις ζύμες και τα φύκια σε θρεπτικές τροφές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγγραφέα, το κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας το 2014 θα είναι, όσο παράξενα κι αν φαίνεται, η πλήξη! Για αυτό το λόγο η ψυχολογία θα αναπτυχθεί απίστευτα και το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή θα αποκτήσει πολύ μεγάλο κύρος.

Σήμερα, όλα τα αναφερόμενα παραπάνω μας φαίνονται συνηθισμένα και κοινότοπα πράγματα, ενώ το 1964 ήταν τολμηρές, πρωτότυπες και απολύτως φανταστικές σκέψεις. Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν έγιναν σήμερα πραγματικότητα όλες οι ιδέες του Άσιμοφ, σημαίνει μόνο ότι οι εφευρέτες θα πρέπει να κρατήσουν σημειώσεις για τις άλλες τόσο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)